Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

Conţinutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva-Ruginesti

Localitatea: Ruginesti
Adresa: Judetul Vrancea
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): Vn-II-m-A-06556

 

 

        Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”, monument istoric cod LMI VN-II-m-A-06556, a fost ridicata de obstea sateasca înca din veacul al-XVII-lea. Edificiul înfatiseaza planul de veche traditie al navei dreptunghiulare cu partea de vest poligonala si absida altarului decrosata.

         Peretii edificiului, înaltati pe o temelie de bolovani de râu, au fost realizati din bârne groase de stejar, încheiate în sistemul vechi de „coada de rândunica”. Altarul este iluminat de o mica fereastra montata în axul estic al absidei, iar pe latura sudica, în decros, o usa face legatura interiorului cu exteriorul.

         Accesul în interiorul lacasului este asigurat de usa de pe peretele sudic al pronaosului, usa încoronata de un ancadrament bogat ornat cu brâu dublu.

         Acoperisul este rotunjit pe abside, fara a fi spart pentru a se înalta o turla clopotnita, aflata pe latura sud-vestica, realizata din lemn si având forma unui turnulet.

Valoarea artistica a bisericii este întregita de o interesanta pictura murala, iar decoratia realizata în fresca constituie podoaba de pret a monumentului.

Totul demonstreaza ca mesterii locali, au creat acest lacas de cult în consonanta cu „arhitectii” existenti la acea vreme, mesteri ce s-au priceput sa construiasca frumos si trainic.

 

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

   Pe partea dreapta a soselei E 85, la intrarea în sat.

Lăsați-ne un comentariu:

Ne bucurăm întotdeauna să primim părerile voastre. Vă rugăm să lăsați un comentariu!

Numele dvs:
 
E-mail:
 
Comentariu:
 
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

www.inforegio.ro

© Fundaţia "Zi deschisă" 2012