Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

Conţinutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Mausoleul din Mărăşti

       Amplasarea in Campul istoric al Marastiului, la NE de soseaua dinspre Panciu, pe un drum secundar, in zona colinara, pe marginea versantului estic al comunei Marasti.

       Din initiativa unor ofiteri ai Armatei a-II-a române, pentru glorificarea eroismului ostasilor români cazuti pe aceste locuri, Societatea Marasti la 10 iunie 1928, pune piatra de temelie a Mausoleului de la Marasti. S-a semnat cu acest prilej “Actul comemorativ” al inaltarii monumentului, la cota 536 in prezenta generalilor Averescu si Margineanu. Lucrarile au fost finalizate cu dificultate din lipsa fondurilor si a caracteristicilor terenului de amplasament, a caracterului unic a acestui monument din punct de vedere al conceptiei, autorii fiind arh. Pandele Serbanescu, ing. Gavril Petrescu si sculptorul A. Bordenache.

       Conceptia este unica, monumentul dezvoltandu-se pe doua nivele subterane, sub terasa de primire, marginit de peretele de nord ca fundal. La suprafata solului se ridica cele doua case ale scarilor de acces in mausoleu. Incinta principala este inconjurata de un gard de piatra si fier forjat care inchide in semircerc obiectivul si parcul. La primul nivel sunt prezentate luptele din zona (1916-1917). Al doilea nivel subteran tratat cu sobrietate este zona criptelor cu oseminte, raclele maresalului Averescu, Arthur Vaitoianu, Alxandru Margineanu, Nicolae Arghirescu si a altor generali sau participanti la aceste lupte. Este o succesiune de planuri ce se retrag catre nisele semicirculare cu functiuni de osuare luminate prin plafon si separate de restul spatiului de foi de cristal inscriptionate cu ingeri cu aripile desfacute.

      “Spre odihna vesnica a ramasitelor sfinte neamului romanesc a treizeci si cinci de mii de viteji cazuti pentru tara in batalia de la Marasti si imprejurimi si pentru ca sa fie pururea vie in sufletele urmasilor amintirea maretei jertfe”

 

        Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

        La NE de soseaua dinspre Panciu, pe un drum secundar, in zona colinara, pe marginea versantului estic al comunei Marasti.

Lăsați-ne un comentariu:

Ne bucurăm întotdeauna să primim părerile voastre. Vă rugăm să lăsați un comentariu!

Numele dvs:
 
E-mail:
 
Comentariu:
 
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

www.inforegio.ro

© Fundaţia "Zi deschisă" 2012