Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

Conţinutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Mausoleul Eroilor din Focşani (1916-1919)

           Demersurile pentru construirea acestui mausoleu au inceput in 1926, cand Societatea “Mormintele Eroilor” se adresa Primariei Focsani pentru obtinerea unui sprijin material necesar ridicarii unui mausoleu care sa adaposteasca osemintele ostasilor romani cazuti in razboiul intregirii neamului, aflate in cimitirele din Focsani si imprejurimi. 

           Concomitent, s-a apelat la subscriptia publica. Entuziasmul cu care a fost primita initiativa generalului T. Liscu s-a concretizat in posibilitatea ca la inceputul anului 1927 sa se inceapa lucrarile de constructie.

            Proiectul, inspirat din arta bizantina, a fost realizat de arhitectul St. Balosin. Cupolele laterale, arcuite pe trei jumatati de sfere se profileaza ca o etajare de linii curbe. Pe frontul de deasupra intrarii principale, sprijinit pe cate doua colonete cu capitel compozit, se afla inscriptia “Pro Patria”, reliefata printr-o ornamentatie vegetala bogata.

 

           Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

           Focsani, bd. Bucuresti, nr.7

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

www.inforegio.ro

© Fundaţia "Zi deschisă" 2012