Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

Conţinutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti

         Mausoleul a fost construit in urma propunerii facute la data de 8 iunie 1919 in Congresul Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane. Comitetului de Initiativa a fost format din: Presedinte Alexandrina Cantacuzino, Nicolae Iorga, Gen. C. Cristescu, ing. C Bals, Maria Glagoveanu, Elena Odobescu, Elena Davila, ing. N. Micrescu si Zoe Gh. Rarincescu .  Lucrarile au fost incepute in 1923 pe terenul donat de mosierul Georges Negroponte si au fost finalizate  la 18 septembrie 1938 cand a avut loc sfintirea in prezenta Familiei Regale.

         Monument de arhitectura funerara, Mausoleul Eroilor de la Marasesti este unicat, atat prin valoarea lui arhitecturala cat si ca proportii; este opera unor autori de prestigiu: arh. George Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea, Pictorul Eduard Saulescu.

         Constructie  masiva, cu un contur octogonal neregulat si in forma de piramida, Mausoleul prezinta o simetrie perfecta fata de axa est-vest care reprezinta si calea de acces. Intregul ansamblu este format din: mausoleu, muzeul luptelor de la Marasesti , platforme si terase exterioare, terasarea in trepte, alei de acces, ansamblul statuar si monumentul ce marcheaza perimetrul in care a fost amplasat Mormantul Eroului Necunoscut intre anii 1950-1993.

         In mausoleu se afla depuse ramasitele eroilor din peste 250 de mari unitati ale Armatei Romaniei: Regimentele 18, 23, 31, 41, 48, 75 Infanterie; 1926 eroi nominalizati, 106 eroi necunoscuti – depusi in 152 cripte individuale; 8 cripte comune cu 3000 eroi si 600 in osuarul central de sub sarcofagul generalului Eremia Grigorescu (reinhumat aici in 29.08.1924). In culoarul Cavalerilor se afla criptele eroilor: lt. Gabriel Pruncu, lt. col. Arthut Virtejanu, copilul-erou Maria Ioan Zaharia, mr. Grigore Ignat, preotii Ionescu Cazacu Stefan si Nicolau Grigore.

 

       Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

       Soseaua Nationala DN 2 Bucuresti-Focsani-Suceava E 85; pe partea stanga a soselei, amplasat pe o proeminenta a terenului, la o distanta de cca.1 km nord de Statuia Victoriei de la Tisita.

Lăsați-ne un comentariu:

Ne bucurăm întotdeauna să primim părerile voastre. Vă rugăm să lăsați un comentariu!

Numele dvs:
 
E-mail:
 
Comentariu:
 
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

www.inforegio.ro

© Fundaţia "Zi deschisă" 2012